Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Μεγάλη Δευτέρα



Οι ακολουθίες της Μεγ. Εβδομάδας είναι πρωινές, δηλ. είναι ο Όρθρος κάθε ημέρας. Για να μπορεί όμως ο λαός να τις παρακολουθήσει, “κατ΄οικονομίαν” ψάλλονται το απόγευμα της προηγουμένης. Δηλ. το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων ψάλλονται ο Όρθρος της Μ.Δευτέρας, το απόγευμα της Μ.Δευτέρας, ψάλλεται ο Όρθρος της Μ.Τρίτης κ.ο.κ. (το πρωί ψάλλονται οι Ώρες και ο Εσπερινός της επομένης).

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
(Κυριακή Βαΐων Εσπέρας)

Την ημέρα αυτή επιτελούμε ανάμνηση δύο γεγονότων. Πρώτον, του πάγκαλου Ιωσήφ (υιού του Ιακώβ και δισεγγόνου του Αβραάμ), ο οποίος είναι τύπος του Χριστού. Και οι δύο φθονήθηκαν, πωλήθηκαν, καταβιβάστηκαν σε λάκκο – τάφο, βασανίστηκαν, δοξάσθηκαν (ως πρωθυπουργός του Φαραώ – ως Αναστάς Κύριος) και έθρεψαν το λαό (με το φυλαγμένο σιτάρι – με τον Άρτο της ζωής, το Πανάγιο Σώμα Του). Δεύτερον, της ακάρπου συκής, την οποία καταράστηκε ο Κύριος, για να δείξει το τέλος της άκαρπης εβραϊκής Συναγωγής, αλλά και τη μοίρα όλων αυτών που δεν παρουσιάζουν πνευματικούς καρπούς.

Η υμνολογία της ημέρας μας προτρέπει 
σε αγώνες για απόκτηση αρετών.

Επειδή το πρώτο τροπάριο που ψάλλεται την ημέρα αυτή και επαναλαμβάνεται τις δύό επόμενες ημέρες είναι το κατανυκτικότατο: “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός...”, εμπνευσμένο από την παραβολή των δέκα Παρθένων, γι΄αυτό οι Ακολουθίες της Μεγ.Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης λέγονται “Ακολουθίες του Νυμφίου”. Πρόκειται για το γνωστό τροπάριο που καθημερινά το αναγιγνώσκουμε στην πρωινή μας προσευχή, το Μεσονυκτικό.

Επίσης κατά τη Μ. Δευτέρα επιτελείται ανάμνησιν και της άκαρπης συκιάς, την οποίαν καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε. Η άκαρπη συκιά συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς και γι΄αυτό τους καταδίκασε ο Χριστός, συμβολίζει επίσης όλους εκείνους τους ανθρώπους που στερούνται πνευματικών καρπών και αρετών. 

Η Εκκλησία, φέρνει σε εμάς το παράδειγμα της άκαρπης συκιάς με σκοπό να προτρέψει τους πιστούς σε πνευματικούς αγώνες προς απόκτηση αρετών. 

Πηγές: 
-Λατρευτικό Εγχειρίδιο 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ

-Η Μεγάλη Εβδομάδα 
ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ

Πηγή εικόνας: Άγιος Κοσμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: